Den lokala hyresgästföreningen Fikonet
Vi är en lokalförening som drivs av frivilliga, engagerade grannar i kvarteret Fikonet på östra södermalm i Stockholm. Föreningen har många år på nacken, och vi har engagerat boende i området i generationer ( mer än 50 år )..
Föreningen startades en gång i tiden av ett gäng engagerade tjejer som bodde i kvarteret. Syftet var att ha kul, träffas och skapa gemenskap genom aktiviteter. Detta ligger i vårt DNA..det är vårt arv som vi i styrelsen får förtroendet att förvalta.
Tillsammans har vi som mål att i Fikonet skall vi känna oss trygga, ha kul och trivas tillsammans och ha möjlighet till inflytande över vårt boende.
Vad är en lokal hyresgästförening
Som vilken förening som helst så är grunden dess medlemmar. Är man medlem i Hyresgästföreningen, dvs man betalar medlemsavgift till hyresgästföreningen varje månad – så har man rösträtt på lokala föreningens möten. Årsmötet är det möte som ”bestämmer/röstar” vad man vill göra under året som kommer – det vi kallar verksamhetsåret – och på våra bomöten tar vi upp förslag och bollar högt och lågt om vad vi vill och vad som behövs göras i området. Självklart har vi också öron och ögon öppna även för icke medlemmar, men vill man ha rösträtt så får man gå med i föreningen. ( BLI MEDLEM ). Förutom att man får rösträtt och större inflytande lokalt, så har man tillgång till de enorma resurser som det innebär att vara en del av en av våra allra största folkrörelser – du kan läsa mer här på: Hyresgästföreningen.
Våra årsmöten i lokalföreningen skall hållas innan februari månads utgång – och det är efter årsmötet som vårt nya verksamhetsår börjar. På årsmötet väljer man ett ojämnt antal ledamöter och ersättare, en ordförande, revisorer och valberedning. Man kan bli vald på ett eller två år i taget som ledamot. Det blir sedan den nya valberedningens uppgift att ta fram förslag till nästkommande årsmöte.
Vad händer sen
Efter årsmötet skall den nyvalda styrelsen konstituera sig. Det innebär att man på det första styrelsemötet tillsammans bestämmer de övriga rollerna i styrelsen. Ordföranden och ersättare är redan valda av årsmötet, men vice ordförande, kassör, sekreterare och flera andra roller behövs för att få styrelsearbetet att fungera och flyta smidigt, och det är det som man gör nu. I Fikonet har vi en Ordförande, en Vice Ordförande, Sekreterare, Kassör, Studieorganisatör, Miljöansvarig, en festarrangör och dessutom våra ersättare. När alla poster är valda skickas alla ifyllda dokument och årsmötetsprotokoll in till boutvecklingsenheten i region Stockholm / Hyresgästföreningen.
Den nya styrelsen
Det här peppade gänget är nu de som gemensamt skall styra och verkställa uppdraget man fått av medlemmarna på årsmötet, dvs att genomföra verksamhetsplanen. En ”kluring” är att verksamhetsår, ekonomiskt år och när vi får medel från HGF / SB inte synkar.
Verksamhetsåret börjar efter årsmötet, dvs senast 1 mars men det ekonomiska året går från 1 jan till 31 december.
Styrelsen vet inte heller vid tillträdandet om den budget som äskades efter höstens bomöte året innan har godkänts – eller med hur mycket. Det man har i medel för att genomföra de första månaderna av verksamhetsåret med är alltså det som finns sparat från det förra. Förutom fasta kostnader så har man ju uppdraget att fullfölja verksamhetsplanen även under mars till juni. Med anledning av ovanstående har verksamhetsplanen/budget skrivits från Juni – juni.
Verksamhetsplanen
På bomötet samlas alla medlemmar för att komma med förslag och ideer till verksamhetsplanen. När denna är godkänd av bomötet, sammanställs den och skickas in till HGF / boutvecklingsenheten i region Stockholm. Hur mycket pengar som vi får till våra aktiviteter, vår verksamhet, beror på antalet hushåll som är medlemmar i vår lokalförening vad vi har planerat i vår verksamhetsplan och de avtal som gjorts mellan HGF och SB.
Nu kör vi!!!